Beleid Participatiewet, armoede en schulden

Diverse landelijke ontwikkelingen vragen om beleidsinspanningen op het gebied van participatie, armoede en schulden.

Zo werkt het kabinet toe naar een Participatiewet die niet uitgaat van systemen maar van mensen. De minister heeft invulling gegeven aan ruim 20 maatregelen die de Participatiewet vanaf 2024 meer in balans moeten brengen. Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de regels af te wijken in bijzondere gevallen.

Daarnaast komen door de inflatie, hoge vaste lasten en stijgende prijzen meer mensen in de financiële problemen. Met de Aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden (2022-2025) wil het kabinet het aantal mensen in armoede en schulden terugdringen. De aanpak bouwt voort op het actieplan Brede Schuldenaanpak. Daaronder vallen veel verschillende maatregelen en initiatieven. Die hebben grote impact op de bedrijfsvoering en informatievoorziening van gemeenten.

Diemen voert een ruimhartig armoedebeleid. Dit blijkt onder meer uit raadsbesluit voor het uitvoeren van de Steunimpuls. Voor onder andere de realisatie daarvan hebben we in 2023 capaciteit vrijgemaakt. De doorontwikkeling, realisatie en borging van beleid is intensiever geworden. De huidige formatie is onvoldoende om alle wettelijke maatregelen te kunnen implementeren en de aanvullende Diemense acties te kunnen uitvoeren. De verwachting is dat structureel meer capaciteit nodig is om in Diemen armoede en de effecten daarvan goed te blijven bestrijden.

Hiervoor ramen we een budget van € 75.000.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf