Financieringsparagraaf
Interne ontwikkelingen
De treasuryfunctie baseert het treasurybeheer op een liquiditeitenplanning die dezelfde periode omvat als de meerjarenbegroting. Een juiste liquiditeitenplanning maakt het mogelijk tijdig financieringsbeslissingen te nemen die beantwoorden aan de doelstellingen die we in het treasurystatuut hebben geformuleerd (zie hiervoor). In 2023 blijft de aandacht gericht op het steeds nauwkeuriger in beeld krijgen van de kasstromen met een onzeker renterisico (investeringen en grondexploitaties).
Externe ontwikkelingen
De Russische inval in Oekraïne brengt naast veel leed, ook onzekerheid met zich mee. De belangrijkste economische gevolgen voor Nederland zijn op dit moment een hoge energieprijs en hoge prijzen voor materialen. Daarnaast is er een forse inflatie. Door de val van het kabinet is het lastig de koopkrachtontwikkeling over de komende jaren te voorspellen. Verwachting is dat de komende jaren de rente blijft stijgen.
Om de inflatie te beteugelen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven al diverse malen verhoogd. In september heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de officiële rente wederom verhoogd: met 0,25 procentpunt tot 4 procent. Nog nooit in het bestaan van de ECB was de rente zo hoog.
Het rentetarief dat wordt verhoogd is de depositorente. Dat is de rente die gewone banken betalen als ze geld stallen bij de ECB. Een hogere ECB-rente betekent over het algemeen ook een hogere rente die banken vragen aan consumenten en bedrijven die geld lenen. Denk aan de hypotheekrente, de krediet- en leenrente, studieleningen, de obligatierente en natuurlijk de spaarrente. De verwachting is dat al die rentetarieven de komende tijd verder gaan oplopen.