Aanbiedingsbrief

Voor u ligt de Begroting 2024. In de begroting staat wat we als gemeente willen bereiken, wat we daarvoor doen, hoeveel geld we daaraan uitgeven en waar het geld vandaan komt.

Verschillende maatschappelijke gebeurtenissen maakten de afgelopen jaren indruk: de coronapandemie gevolgd door oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen, rentestijgingen, hoge inflatie en stijgende bouw- en grondstofprijzen. Deze gebeurtenissen brengen zorgen met zich mee, voor onze inwoners en voor ons als gemeente. De komende jaren zijn financieel niet rooskleurig. Vanaf 2026 gaat het Rijk bezuinigen en krijgen gemeenten veel minder geld voor al hun taken. Bijsturen is dus noodzakelijk. Wettelijke taken blijven we natuurlijk altijd doen.

Voor 2024 mag u onder andere deze zaken van ons verwachten:

Betaalbare woningen

Diemen groeit nog steeds door wat betreft het aantal woningen en het aantal inwoners. Helaas niet in het tempo wat wij eerder voor ogen hadden. De schaarste in materialen en de kostenstijging raakt ook Diemen. Wij proberen door goed overleg met de ontwikkelaars en een flexibele opstelling te voorkomen dat woningbouw in Diemen stagneert of deels komt stil te vallen. Daarbij ligt onze prioriteit bij de realisatie van de betaalbare woningen die voor de beoogde doelgroepen beschikbaar komen. De bestemmingsplannen voor Buitenlust en Hof van Saan zijn belangrijke stappen om deze woningbouw te kunnen starten in 2024.

Duurzaamheid

Met het vaststellen van de Duurzaamheidsagenda in 2020 hebben we het startsein gegeven voor een samenhangende, programmatische aanpak. We zien nu steeds meer concrete resultaten van diverse projecten. Dankzij gelden vanuit de Regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) gaan we in 2024 nog intensiever aan de slag met de aanpak transitievisie warmte, de uitvoering van de isolatieopgave en het stimuleren circulaire economie. Ook zetten we ons in om inwoners te informeren en te betrekken bij deze duurzaamheidsdoelstellingen.

Kansengelijkheid en bestaanszekerheid

We willen een samenleving waarin iedereen kan meedoen in het onderwijs, op het werk en bij de sportvereniging. We zorgen ervoor dat mensen met zorgen en ongelijke kansen ook mee kunnen doen. We richten ons daarbij nadrukkelijk op mensen die het nodig hebben. Dat doen we in 2024 bijvoorbeeld door de voortzetting van de Steunimpuls.

Ontheemden, asielzoekers en statushouders

Alles rondom opvang en zorg voor ontheemden, asielzoekers en statushouders wordt een vaste taak in onze organisatie. We zorgen ervoor dat we gereed zijn om een eventuele taakstelling vanuit het Rijk (al dan niet regionaal) op te vangen. Voor wat betreft de opvang van ontheemden starten we in 2024 met het verplaatsen van de flexwoningen naar een locatie die langduriger beschikbaar is. Voor wat betreft de opvang van asielzoekers hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar geschikte locaties en gebouwen hiervoor. In regionaal verband willen we in 2024 concrete afspraken maken. Niet alleen over een mogelijke regionale opvanglocatie, maar ook over het bieden van zorg en ondersteuning aan asielzoekers door de regio.

Onzekere financiële toekomst legt druk op voorzieningenniveau

Onze uitgangspositie is goed maar de komende jaren zijn financieel niet rooskleurig. Vanaf 2026 gaat het Rijk bezuinigen en krijgen gemeenten veel minder geld voor al hun taken. Financieel gezond blijven is daarom een belangrijke randvoorwaarde. Nadrukkelijker gaan we keuzes maken: wat doen we wel en wat niet, niet meer of later? De financiële druk staat op gespannen voet met onze ambities op het gebied van voorzieningen. We zien dat bijvoorbeeld in de sociale basis, een zwembad of een middelbare school.

De gemeente als dienstbare, mensgerichte en verbindende organisatie

Met behulp van het programma ‘Voor en met Diemen’ richten we ons specifiek op onze inwoners. Een onderdeel is het kader voor dienstverlening, vastgesteld in juni 2023. Dat heeft een impuls gegeven aan de gemeente als dienstbare, mensgerichte en verbindende organisatie. Zeker in tijden van schaarste is het noodzakelijk om bewust te doen en goed aan te sluiten op wat er speelt bij inwoners. We maken hierbij gebruik van data en digitalisering. Projecten die in 2024 nieuw of nog verder worden ontwikkeld, zijn participatie-instrumenten zoals inwonerspanel en Diemer Dorpsgesprekken.

Veiligheid

De raad stelde het Meerjarenbeleidsplan Integrale Veiligheid 2023-2026 vast. Dit plan kent de volgende prioriteiten voor Diemen: - Verder versterken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. - Extra aandacht voor het voorkoren van misdrijven met grote effecten (high impact crime) - Meer aandacht voor het voorkomen van digitale criminaliteit. In 2024 willen we daarnaast onze bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) met name in de avonden vaker inzetten.

Tot slot

Voor u ligt een realistische begroting. Een begroting die sluitend is en uitvoerbaar. Risico’s blijven de beschikbare capaciteit en niet geplande ontwikkelingen die voorrang dienen te krijgen. In dat geval moeten we bijsturen op planning en inzet van middelen en mensen.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Diemen,

de secretaris,                                                                             de burgemeester,

G.T. Wildeman                                                                           E. Boog

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf